Fun & Formation: 2 basisprincipes waarop we onze jeugdopleiding moeten en zullen baseren. Spelers die graag voetballen leren meer bij dan spelers die tegen hun zin trainen of wedstrijden spelen. Daarom staat spelplezier voorop in de jeugdopleiding van OG Vorselaar.
Naast het spelplezier komen jongeren uiteraard naar onze club voor onze sportieve werking. Spelers die bijleren, nieuwe dingen ontdekken, … gaan automatisch meer plezier ervaren in het voetbal. Het is dus zeker niet zo dat Formation ondergeschikt is aan Fun, of omgekeerd. Beiden versterken elkaar in onze jeugdopleiding. Hoe willen wij dit aanpakken?
Binnen ons jeugdopleidingsplan staat een duidelijke voetbalvisie centraal. Het is ons, in de jeugdopleiding, niet te doen om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Zoals aangehaald staan Fun & Formation hier centraal. Binnen onze visie staat technisch verzorgd, aanvallend en van achteruit opgebouwd voetbal centraal, met veel vrijheid voor individuele talenten of acties.
Het voetbal dat OG Vorselaar met zijn jeugdploegen ambieert is dat in een gekende stijl. Al onze jeugdploegen spelen in een vaste opstelling, met vaste spelprincipes. Door het jeugdplan samen met de trainers op te stellen zijn wij er van overtuigd dat ook zij deze visie aanhangen.
Bepaalde spelprincipes worden opgebouwd vanaf de jongste spelers en lopen door tot in onze postformatie. Daarenboven zal OG Vorselaar altijd een trainer trachten te vinden voor zijn eerste elftal die deze filosofie ook aanhangt.
De details en basisprincipes van onze jeugdopleiding met de daar bijhorende voetbalstijl kunt u steeds terug lezen in ons jeugdopleidingsplan per opleidingsfase/leeftijdscategorie.
Aangezien OG Vorselaar de jeugdwerking als fundament van de club beschouwt is het logisch dat wij trachten om zo veel mogelijk jeugdspelers naar onze A-kern te laten doorstromen. Het is de bedoeling dat jaarlijks zo veel mogelijk spelers de overstap maken naar onze A/B-kern, met een minimumdoelstelling van 2 spelers. Door een nauwe samenwerking tussen jeugd en senioren voetbal trachten wij deze doorstroming te maximaliseren.
Het is van het grootste belang voor OG Vorselaar dat de spelers zich thuis voelen en met plezier afzakken (en blijven hangen) naar de club, voor trainingen, wedstrijden en activiteiten.
Wij geloven dat dit alles zijn oorsprong vindt in een correcte en eerlijke behandeling van elke speler individueel.
Ook de ouders en familie moeten zich thuis kunnen voelen in de vereniging. Ouders moeten zich betrokken kunnen voelen en een gevoel van vertrouwen kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk vertrouwen zij hun kinderen toe aan buitenstaanders die hun kinderen gaan begeleiden en vormen.
We zijn dan ook op elk moment actief op zoek naar ouders/familie die zich binnen de club/ploeg willen engageren om die community verder uit te bouwen.
Het is dan ook de betrachting van de club en van de jeugdopleiding om van de totaliteit één grote familie te maken met een waarneembare sociale functie.
PEDAGOGISCHE WAARDEN
Jongeren opleiden en begeleiden binnen hun sportieve ontwikkeling kent ook een pedagogische dimensie. Wij zijn ons zeer bewust van die enorme verantwoordelijkheid, zeker in onze huidige maatschappij waar jongeren het niet altijd even makkelijk hebben om keuzes te maken binnen een waaier van ontspanningsmogelijkheden, dikwijls gericht op een individuele beleving en minder op een collectieve beleving.
Jongeren zoeken verbondenheid. Actief deel uitmaken van een sportclub en opgenomen worden in een team dat samen strijdt naar een overwinning, kan een antwoord bieden. Trainers, begeleiders, ouders en supporters spelen hierin een belangrijke rol. Verbondenheid ontstaat wanneer jongeren hun trainer en begeleider als “een voorbeeld” ervaren, als de omgeving waarin de jongere zich ontwikkelt een luisterend oor heeft voor hem, als de trainers en begeleiders consequent zijn in hun handelen en als de jongere respect krijgt van zijn begeleiders. Op die manier ontstaat wederzijds respect.
De sportieve cel heeft er in de aanwerving van haar trainers voor gezorgd dat dit pedagogisch concept, het engagement van verbondenheid van haar kant gewaarborgd is. Het is aan de jeugdspelers om zich evengoed aan dit engagement te houden, dat verwachten wij. Op dit vlak willen we een voorbeeldvereniging zijn en duidelijk het verschil maken.
Om de kwaliteit van onze jeugdopleiding te behouden en verder uit te bouwen is het handhaven van ons eerste elftal in de hoogste regionen van het provinciale voetbal essentieel. Onze betere jeugdspelers blijven trouw aan de club indien ze kunnen doorstromen naar een eerste elftal op niveau.
Al meerdere jaren proberen wij onze kern zoveel mogelijk intact te houden en proberen we elk seizoen een aantal jeugdspelers te laten proeven of zelfs te integreren in ons eerste elftal.
Wat de aanwerving van nieuwe spelers voor onze A kern betreft richten wij ons in eerste lijn op spelers die tijdens hun jeugdopleiding onze club verlaten hebben en nu elders in een eerste elftal (vaak hoger niveau) actief zijn. Op deze manier binden we deze spelers opnieuw aan de club en kunnen ze een voorbeeldfunctie zijn voor onze jeugdspelers.
Spelers die geen verleden bij onze club hebben, worden enkel aangeworven indien ze een absolute meerwaarde hebben binnen de club (omdat we een specifiek positie in het elftal niet ingevuld krijgen). Deze spelers zijn woonachtig in de nabije omgeving van onze club en hebben in de jeugd een opleiding (vaak nationale) gekregen die in de lijn ligt met onze visie.
Wat de keuze van de trainer(s) betreft, gaan we enkel in zee met een hoofdtrainer die ook deze visie deelt en bereid is om te werken met jeugdspelers en te investeren hierin.
Uiteraard kunnen niet alle jeugdspelers het eerste elftal bereiken. Ook voor deze spelers willen wij een volwaardig voetbalalternatief aanbieden. Om de drop-out tegen te gaan op de leeftijd van 16-17 jaar trachten wij een volwaardige U21 ploeg op te richten.
Ook na de U21 leeftijd hebben onze spelers de kans om door te stromen naar de Gewestelijke reserven en op iets latere leeftijd ook naar de veteranen.
Op deze manier trachten we iedereen bij de club betrokken te houden. Spelvreugde aanbieden aan spelers van 4 tot … jaar is een belangrijke doelstelling!
Deze spelersgroep vormt verder ook een belangrijke basis in het sociale gebeuren in onze club. Naast de vele sportieve en extra sportieve vrijwilligers die hier uit voortkomen vormt deze groep ook een belangrijk onderdeel van het “leven” in onze club.
OG Vorselaar zet erg hard in op een bloeiende jeugdwerking. Dit kan enkel en alleen wanneer deze jeugdwerking gedragen wordt door trainers die de visie van de club willen uitdragen metpassie en enthousiasme.
Wij kunnen als club hiervoor bouwen op een heel aantal ervaren, gediplomeerde trainers. Toch is de instroom van nieuwetrainers cruciaal om deze kwaliteit te kunnen waarborgen. Door de beperktefinanciële middelen waarmee voetbalclubs geconfronteerd worden is het dan ookaltijd een zoektocht om deze mensen te vinden.
Net zoals we bij ons eerste elftalopteren voor zo veel mogelijk instroom uit eigen jeugd, doen we dit ook bijonze trainers. Jonge spelers, vanaf 15 jaar, krijgen de kans om te proeven vanhet trainersvak onder begeleiding van ervaren trainers. Dit biedt ons als clubtal van kansen en biedt de spelers mogelijkheden om zich zowel als speler alstrainer te ontwikkelen.
Concreet betekent dit dat dezejongeren instromen in onze ploegen van de onderbouw. Hier zetten zij hun eerstestappen in het trainersvak. Deze trainersgroepen zijn zo opgebouwd dat zesteeds bestaan uit een mix van ervaren, volwassen trainers met jongeretrainers. Op deze manier krijgen onze startende trainers onmiddellijk en op hetveld feedback op de oefeningen die ze doen. Daarnaast worden ze ook afgeschermd tegen invloeden van buitenaf, ze kunnen zich met andere woorden concentreren ophet voorbereiden en coachen van trainingen en wedstrijden.
Naast deze ondersteuning op het veldbieden wij als club uiteraard ook alle kansen aan alle trainers om bijscholingen te volgen. Deze bijscholingen(trainerscursussen, externe eninterne bijscholingen, …) zorgen er uiteraard voor dat ze stappen gaan zetten.
Uiteraard worden deze trainers verder nauwgezet opgevolgd door de sportieve cel en de TVJO in het bijzonder.
OG Vorselaar hecht veel aandacht aan normen en waarden.
De club heeft ook een API (aanspreekpunt integriteit) opgericht, waardoor alle leden de mogelijkheid hebben om onafhankelijk en in vertrouwen zaken te kunnen melden die niet passen in bovenstaande spelvisie.
In vorige punten is uitvoerig beschreven hoe we onze opleiding willen afstemmen op alle spelers en hoe we alle leeftijden aan bod willen laten komen. Om voor dit aanbod een voldoende doelpubliek te vinden willen wij graag toegankelijk zijn voor alle spelers uit Vorselaar en de buurdorpen.
Spelers die zich spontaan aanmelden bij de club worden met open armen ontvangen. Ze kunnen proeftrainingen doen, kennismaken met de spelers en trainers, … alvorens zich definitief te binden.
Daar we open willen staan voor alle spelers is het voor ons ook belangrijk om open te staan voor spelers die uit gezinnen komen die het financieel moeilijker hebben. Voor hun gaan we, op maat, op zoek naar oplossingen die het mogelijk maken om toch hun favoriete hobby uit te oefenen bij onze mooie club.
Ook spelers van buiten Vorselaar zijn meer dan welkom in onze club. Ook zij hebben het recht om hun hobby bij ons uit te oefenen. Op regelmatige basis gaan leden van onze sportieve cel ook scouting uitvoeren om de meest talentrijke spelers uit de omgeving uit te nodigen voor een testtraining. Hierbij is het belangrijk dat dit steeds gebeurt in overleg met de betrokken clubs.